Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buđ na zidovima kao posledica viška vlage u domovima

Naslage vlage i buđ na zidovima su česti problemi koji se mogu pojaviti u domovima, a mogu imati negativan uticaj na zdravlje stanara i na samu strukturu doma. Ovi problemiobično nastaju zbog viška vlage u prostoru, koji može biti rezultat različitih faktora. U nastavku ćemo istražiti uzroke ovih problema i kako ih rešiti ali trajno.

Trendovi iz kojih proističe posledica viška vlage i buđi

Poslednjih decenija mnogi od nas smo se potrudili da od našeg doma napravimo kutak za kvalitetan boravak, odmor i uživanje. To je podrazumevalo dobar izbor lokacije za gradnju kuće ili kupovinu stana, zamenu šporeta za loženje čvrstih goriva sistemima sa centralnim grejanjem na gas ili struju, zamenu drvene stolarije novom i modernom PVC stolarijom, izolacijom zidova i podova, ugradnjom klima uređaja itd.

Sve te korake smo preduzimali da poboljšamo sebi i porodici kvalitet života ali i da uštedimo novac za energiju grejanja u zimskom periodu ali i hlađenja u letnjem periodu.

Ušteda energije je bila osetna, jer smo naše domove praktično “hermetički zatvorili”, a ulaganja su se jako brzo isplatila. Ali, ipak smo uglavnom svi zaboravili na jedan bitan faktor, na kvalitetnu kontinuiranu ventilaciju prostora. 

Zašto nam je ventilacija uopšte toliko bitna?

Kvalitetnom ventilacijom našeg životog prostora eliminišemo pojavu čestih problema sa kojima se ljudi susreću. Neretka je pojava visokog stepena vlažnosti u domovima što rezultira pojavom buđi na zidovima. Takođe, problem kondenzacije na prozorima se eliminiše kvalitetnim uređajem za ventilaciju. Ne zaboravimo i silne alergene koji se javljaju u vazduhu koje svakodnevno udišemo, a rezultat su vlage u kući, vlage u stanu i generalno vlage u zidovima. Apsorberi vlage mogu donekle pomoći, ali oni nikad neće rešiti ovakve probleme trajno.

Uzroci viška vlage i buđi na zidovima

Višak vlage može proizaći iz različitih izvora, a među najčešćim su sledeći:

  1. Loša ventilacija: nedovoljna cirkulacija vazduha u domu može rezultirati zadržavanjem vlage unutar prostorija, što stvara idealne uslove za razvoj buđi. Preterano zatvoreni domovi ili nepravilno postaljanje izolacije mogu biti razlozi za nedovoljnu cirkulaciju vazduha, što može rezultirati nakupljanjem zagađivača unutar prostora. Nasuprot tome, slaba izolacija zidova i krovova dopušta prodor vlage spolja posebno tokom vlažnih perioda godine. 
  2. Svakodnevne kućne aktivnosti: svakodnevne aktivnosti u našim domovima poput kuvanja, kupanja, pranja veša, pa čak i disanja povećavaju vlažnost vazduha u svakom domu. Međutim, u zavisnosti od ventilacije, dati stepen vlage može, ali ne mora praviti problem u domovima. U zavisnosti od vaših životnih navika i preferencija, stepen vlage u vašem domu može dovesti do narušavanja vašeg zdravlja i zdravlja vašeg doma.

Buđ na zidovima

Stvaranje buđi na zidovima samo je jedna od posledica viška vlage. Osim estetskih problema, buđ može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Inhaliranje spora buđi može izazvati respiratorne probleme, alergijske reakcije i iritaciju očiju i kože, a o čemu više možete pročitati ovde. Osim toga, višak vlage može pridoneti i propadanju strukture doma, uzrokujući oštećenja na zidovima, podovima i celoj konstrukciji.

Kada je vlažnost vazduha previsoka, a kada veoma niska?

Da li ste ikada merili ili se zapitali kolika je vlažnost vazduha u vašem domu? Ukoliko ste imali problema sa zapušenim nosem, kašljem odnosno suvim vazduhom u domu, ili nasupot tome velikim stepenom vlažnosti i npr. kondenzacijom na prozorima, onda ste siguro razmišljali o tome. Ukoliko je vlažnost u stambenom ili radnom prostoru veoma niska, odnosno ispod 40%, mogu se javiti razne bolesti kao što su alergije, prehlade i otežano disanje. Zbog isušivanja vazduha povećava se stvaranje prašine koja u dodiru sa zagrejanim površinama oslobađa različite supstance koje nadražuju disajne ​​organe.

Međutim, ukoliko imamo previsoku vlažnost, iznad 60%, počinje se razvijati buđ na unutrašnjim površinama. Uzroci vlage u prostoriji su kao što smo već predhodno naveli može biti predobra izolovanost prostorije, ali i svakodnevne aktivnosti kao što su disanje, znojenje, tuširanje, kuvanje, pranje i sušenje veša, nedovoljna ventilacija, prisustvo biljaka… Sve to i još mnogo toga pomaže nagomilavanju viška vlage u prostoriji.

Sve više kuća i stanova ima loše uslove za zdrav život jer nemaju adekvatnu ventilaciju vazduha. Ako nema adekvatne ventilacije vazduha, unutrašnjost prostora postaje zasićena i više ne može apsorbovati vlagu i automatski postoji opasnost od nastajanja gljivica i buđi. Svakodnevno provetravanje prostorija je izuzetno važno kako bi se održao dobar kvalitet vazduha i izbegla visoka vlažnost.

Trajno rešenje za probleme s viškom vlage

Zbog aktivnog načina života, u praksi je gotovo nemoguće otvarati prozore svaka dva sata i pravilno provetravati naše domove. U tu svrhu neko bi trebao biti kod kuće celi dan. Osim toga, troškovi se na ovaj način povećavaju jer jednom ventilacijom gubimo više toplotne energije nego korišćenjem ventilacionog sistema za 24 sata.

Sistem ventilacije osigurava optimalnu, kontinuiranu i kontrolisanu izmenu ustajalog i istrošenog vazduha svežim spoljnim vazduhom u stambenim prostorima. Reč „kontrolisano“ odnosi se na razmenu vazduha tačno prema potrebama prostora u kome živimo – dakle ni previše ni premalo.

Kvalitetan vazduh je osnova zdravog života. Naime, samo svež vazduh ima sposobnost da apsorbuje višak vlage i nečistoća koje se ventilacijom uklanjaju iz prostorije, dok istovremeno čist vazduh ulazi u prostoriju prilikom razmene vazduha. Na ovaj način ćete postići optimalan nivo vlažnosti u prostorijama, sprečiti stvaranje zidne buđi, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšati kvalitet života sebi i svojoj porodici.

Ventilacija našeg doma treba da funkcioniše približno na isti način kao i ljudsko disanje. Udisanjem pre svega čistog vazduha mi sebi obezbeđujemo kvalitetniji i zdraviji život. Tako je isto i sa našim domovima. Ako ih redovno provetravamo, produžavamo njihov životni vek eksploatacije.

Prednosti ventilacionih sistema su sledeće:

  • Izuzetno efikasan u borbi protiv vlage i buđi,
  • Automatski uklanja ustajali vazduh sa neprijatnim mirisima,
  • Uklanja višak vlage i štetnih materija i omogućava protok svežeg i filtriranog vazduha,
  • Sprečava ulazak prašine, polena i drugih nečistoća spolja,
  • 30% uštede energije u odnosu na standardne načine ventilacije otvaranjem prozora.

Cena ventilacionih uređaja čijom distrubucijom se bavi naša kompanija zavise od kvadrature i namene prostorija koje se žele pokriti ventilacijom. Dostavite nam kvadraturu i namenu prostorije (spavaća soba, kuhinja…) i poslaćemo vam personalizovanu ponudu za vaš dom.

Za ponudu ventilacionih uređaja pozovite +381 64 88 43 927 ili nam pošaljite upit na mail klikom ovde. 

Investirajte u svoje zdravlje i dobrobit vašeg doma dugoročno!